2020 M.

 

 

Panevėžys skaitmeninėje erdvėje: Eksponatas. Asmenybė. Vieta

 

Projekto trukmė 2020 07 01 – 2020 12 11

Projekto vykdytojas

Panevėžio kraštotyros muziejus

Projekto vadovė Edukacijos ir informacijos skyriaus vedėja Agnė Šablinskienė

 

Apie projektą. Projekto tikslas – sukurti naują skaitmeninį turinį skirtą Panevėžio regiono istorijai ir jį paskelbti Panevėžio kraštotyros muziejaus svetainėje. Įgyvendinus projekto veiklas, bus atnaujinta muziejaus internetinė svetainė, suskaitmeninti muziejuje saugomi vaizdo ir garso įrašai, perkelti iš vaizdo ir garso juostų į kietuosius diskus. Atnaujintoje Panevėžio kraštotyros muziejaus internetinėje svetainėje bus patraukliai pateikta 10 naujų kultūros produktų vaizdo filmukų apie istorines Panevėžio regiono asmenybes, vietas bei eksponatus.

 

Projekto vertė – 10 450 Eur

 

Projektą finansuoja

Lietuvos kultūros taryba

Panevėžio miesto savivaldybė

 

 

 

KonferencijaIš Panevėžio praeities: antisovietiniai ir alternatyvūs judėjimai

 

Projekto vykdytojas

Panevėžio kraštotyros muziejus

Vyresnysis muziejininkas Donatas Juzėnas (projekto vadovas) ir fondų saugotoja Rasa Stružienė

 

Apie projektą. Projektą sudaro konferencija (tiesioginė konferencijos transliacija), jos organizavimas ir leidinys, kurį sudaro konferencijos pranešimai. Projektas buvo pateiktas Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos (LRVK) istorinę atmintį puoselėjančių projektų ir iniciatyvų finansavimo konkursui.

 

Projekto vertė – 7 777 Eur

 

Projektą finansuoja

Lietuvos kultūros taryba

Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija

Panevėžio miesto savivaldybė

 

 

 

Porinių alebastro vazų (XIX a., Italija) restauravimas ir eksponavimas

 

Projekto vykdytojas

Panevėžio kraštotyros muziejus

Projekto vadovė direktoriaus pavaduotoja-vyriausioji fondų saugotoja Jūratė Gaidelienė

 

Apie projektą. Projekto metu bus konservuojamos-restauruojamos dvi vazos, stovinčios ant šešiabriaunių kolonų, pagamintos iš alebastro Italijoje XIX a. II p. Šios vazos priklausė dvarininkams Kerbedžiams, puošė Naudvario dvaro (Panevėžio r.) interjerą. Vazos puošnios ir įmantriai dekoruotos. Eksponatų retumą ir vertingumą pripažino menotyrininkės Jolita Mulevičiūtė ir Skirmantė Smilingytė-Žeimienė. Kiekviena vaza su kolona yra 2 metrų aukščio, susimontuoja iš atskirų detalių. Restauruotos vazos bus eksponuojamos po renovacijos atidarytame Panevėžio kraštotyros muziejuje.

 

Projekto vertė – 6 429 Eur

 

Projektą finansuoja

Lietuvos kultūros taryba

Panevėžio miesto savivaldybė

 

 

 

E. Ivanausko paroda ir katalogas „Pašnekesiai su V. Firinausku“ II etapas

 

Projekto vykdytojas

Panevėžio kraštotyros muziejus

Projekto vadovė Istorijos skyriaus vedėja dr. Zita Pikelytė

  

Apie projektą. Parodoje numatyta eksponuoti ir kataloge pristatyti 10 panevėžiečio fotomenininko Evaldo Ivanausko skaitmeninių fotografijų ir 30 tarpukario Miežiškių fotografo Vinco Firinausko nuotraukų, kurių fragmentai buvo panaudoti naujų kūrinių siužetuose. Ši paroda reikšminga keliais aspektais: Miežiškių fotografo V. Firinausko nuotraukos aktualizuoja mūsų krašto fotografijos paveldą ir populiarina Panevėžio kraštotyros muziejaus rinkiniuose saugomą jo stiklo negatyvų kolekciją, Evaldo Ivanausko kūriniai atskleidžia originalų ir savitą menininko požiūrį į senąją fotografiją. Paroda bus eksponuojama kitų Lietuvos bei užsienio miestų ekspozicinėse salėse, vėliau perkelta ir nuolat eksponuojama muziejaus lifto erdvėse. Įvairiapusę projekto sklaidą užtikrins parodos katalogas.

 

Projekto vertė – 4 274 Eur

 

Projektą finansuoja

Lietuvos kultūros taryba

 

 

 

Panevėžio sporto istorijos ekspozicija „Sveikame kūne – sveika siela“ (III etapas)

 

Projekto vykdytojas

Panevėžio kraštotyros muziejus

Projekto vadovas vyresnysis muziejininkas Emilis Jocius

  

Apie projektą. „Cido“ arenoje esanti Panevėžio kraštotyros muziejaus ekspozicija „Sveikame kūne – sveika siela“ apima 6 sporto šakas. Joje atsispindi ne tik sportininkų, bet ir trenerių pasiekimai dviračių sporte, futbolo, krepšinio, stalo teniso ir techninėse sporto šakose. 2019 metais ekspozicija papildyta neįgaliųjų – aklųjų lengvaatlečių pasiekimų stendu.

Naujausi sportininkų laimėjimai suteikia galimybę papildyti ekspoziciją – šiame projekto etape esamą ekspoziciją papildys dar 3 sporto šakos: tinklinis, rankinis bei vandens sportas. Bus eksponuojamos tinklinio ir rankinio nuotraukos, medaliai, taurės ir sportininkų asmeniniai daiktai. Medžiaga apie šių dienų ryškiausius krašto sportininkus (plaukikai D. Rapšys, S. Bilis, A. Šidlauskas), jų karjerų pradžią, startus ir laimėjimus bus pateikta per inovatyvias techologijas.              

 

Projekto vertė – 1 000 Eur

 

Projektą finansuoja

Panevėžio miesto savivaldybė

 

 

 

Eksponatų (trijų) restauravimas ir eksponavimas

 

Projekto vykdytojas

Panevėžio kraštotyros muziejus

Projekto vadovė direktoriaus pavaduotoja-vyriausioji fondų saugotoja Jūratė Gaidelienė

 

Apie projektą. Panevėžio kraštotyros muziejaus Meno rinkinyje saugoma 1 120 vnt. dailės eksponatų, tarp kurių – 10 paveikslų, kurių būklė yra labai bloga arba bloga. Jų būklę įvertino Lietuvos dailės muziejaus P. Gudyno restauravimo centro restauratoriai. Projekto metu bus restauruojami šie 3 skubaus restauravimo reikalaujantys, turintys išskirtinę istorinę vertę, glaudžiai besisiejantys su Panevėžio krašto žymiomis asmenybėmis, praeitimi ir paveldu, paveikslai: paveikslas „ŠMĖKLA“. Autorius nežinomas. XX a. pr. Aliejus, drobė. 37x29 cm.; paveikslas „JULIJONAS LINDĖ-DOBILAS“. Autorius – Bernardas Bučas. 1930 m. Panevėžys. Aliejus, kartonas. 97x69 cm.; paveikslas „LIETUVOS DIDYSIS KUNIGAIKŠTIS VYTENIS“. Autorius – Jonas Janulis. XX a. 3-4 deš. Aliejus, drobė. 80x65 cm. Paveikslus restauruos Lietuvos dailės muziejaus P. Gudyno restauravimo centro aukščiausios kategorijos tapybos restauratorė Žymantė Kasperavičienė. 

 

Projekto vertė – 500 Eur